Itsetehty lahja

itsetehdyt-lahjat

Itsetehty lahja on monen arvostama, koska itsetehty lahja osoittaa lahjan antajan nähneen vaivaa. Tässä itsetehdyt lahjaideat, lue pitkä lista. Ideoita vauvoista vaariin.
Omatekoiset lahjat annetaan lämmöllä ja vanhasta kierrätetty lahja on ekologinen.  Ja lisäbonuksena ne ovat usein lähes ilmaisia lahjoja pienelle budjetille. Lisäksi itsetehty joululahja on aidosti persoonallinen lahja.

Askartele itsetehty lahja

Askartelu on kivaa, siinä voi toteuttaa itseään ja tehdä toisen iloiseksi. Nämä itsetehdyt lahjat ovat hauskoja toteuttaa ja onnistuvat pienellä budjetilla. Tarvikkeita askarteluun voi katsella Adlibriksen sivuilla.

Lahja-askartelua

Jääkaappimagneetteja voi askarrella itsekin. Askartelukaupoista, esim. Adlibriksestä voi ostaa magneetteja ja magneettitarroja, joihin voi kiinnittää esimerkiksi itsetehdyn runon, lehdestä leikatun kuvan (vahvikkeella), vanhan napin, huopakuvion tai vaikka vanhan näppäimistön merkin. Katso ohjeita erilaisten jääkaappimagneettien tekoon sivulta lahja askartelu.

Unisieppari oli alkujaan intiaanien tapa taata rauhalliset unet. Askartele unisieppari lahjaksi, läheisesi unien turvaksi esimerkiksi näillä ohjeilla.

Zen-puutarha pöytäkoossa on kaunis ja rauhoittava omatekoinen lahja. Zen-puutarhaan tarvitset matalan laatikon tai kulhon, hiekkaa ja kiviä sekä pienen haravan, jolla hoidetaan puutarhaa. Laatikkomaisen puutarhan voi tehdä korkeareunaisesta taulunkehyksestä, tarjottimesta tai nikkaroida itse. Myös miniatyyripuutarhat ovat alkaneet innostaa; kerää luonnosta ja askartele itse tarvikkeita keijupuutarhaan.

Pannunaluset ovat kauniita ja hyödyllisiä lahjoja. Niitä voi tehdä erilaisista materiaaleista, vaikka lasipurkkien kansista tai viinipullojen korkeista. Voi käyttää myös vanhaa kaakelia pannunalusen osana.

Lasinaluset ovat tarpeellisia siisteille pöydille. Tässä voit todella antaa mielikuvituksesi lentää: liimaa alustalle lehti- tai valokuvia ja kirjoita osuvia tekstejä. Käytä eri materiaaleja kuten pahvia, puuta tai vaikka narua. Askarreltu rasia on myös kaunis säilytyspaikka alusille. Virkkaamallakin syntyy siistejä lasinalusia; Novitan sivuilla on suuri määrä lankavaihtoehtoja.

SytykeruusutSytykeruusut kananmunakennoista ovat loistava ja ilmainen lahja vaikkapa takkaa polttavalle ystävälle. Rullaa kuppeihin rasian loppumateriaali ruusunmuotoisesti, ja kasta takkaruusut sulaan steariiniin. Sytykekukkaset palavat pitkään ja sytyttävät tulisijan puut vaivattomasti. Katso sytykekukkasten ohje.

Kynttilät kuuluvat jouluun. Voit tehdä itse lahjaksi upeita kynttilöitä. Wikikossa on kattavat ohjeet, miten itse valaa kynttilä. Adlibris myy aloituspakkausta kynttilänvalamiseen.  Jos aika on kuitenkin tiukilla, voit myös hankkia yksinkertaisia kynttilöitä ja koristella ne itse esimerkiksi servieteillä, tarroilla, koruilla tai tusseilla.

Myös oveen ripustettava kranssi sopii hyvin lahjaksi. Voit tehdä kranssipohjan kiertämällä sanomalehteä renkaan muotoon ja teippaamalla sen. Paksuun renkaaseen on helppo kiertää oksia ja käpyjä siiman avulla. Voi myös tehdä käpykranssin liimaamalla. Parhaiten kävyt pysyvät kiinni kuumaliimalla. Näyttävämmän kranssin saat kun laitat käpyihin valkoista tai hopeista maalia. Adlibris myy kuumaliimapistooleja ja askartelumaaleja.

Omatekoinen lautapeli käy lahjaksi kaikille ikäluokille. Muista vain räätälöidä se lahjansaajalle sopivaksi. Lautapelistä voi tehdä totuus ja tehtävä -tyyppisen tai vaikka juomapelin. Tee pelirata pahville ja pakkaa kaikki tarvittava esimerkiksi kenkälaatikkoon tai peltirasiaan.

Personoidut osoitelaput matkalaukkuihin ovat paljon matkaavalle hyödyllinen ja halpa lahja. Käytä erilaisia kuvia vaikkapa lehdistä tai kaunista lahjapaperia. Muista kuitenkin kirjoittaa tiedot selvästi ja tehdä korteista kestäviä esimerkiksi kontaktimuovin avulla.

Kirjanmerkki kortin välissäItsetehdyt kirjanmerkit ovat edullinen lahja lukijalle. Katso lahja-askartelu -ohje kirjanmerkin tekoon. Voit myös toimia samoin kuin osoitelappujen kanssa, jotta saat kirjanmerkeistä kestäviä ja kauniita. Tämä lahja muistuttaa antajastaan päivittäin.

Ifolorilta saa nyt upeita kuvallisia tarroja, joihin asetat omat kuvasi helposti ja edullisesti! Tarroilla voi vaikka tuunata kullekin omat kirjanmerkit.

Taidetta itsetehdyksi lahjaksi

Jos lapset ovat jo epäuskoisia joulupukin suhteen, voivat he tehdä itse lahjaksi kirjan tai sarjakuvan isovanhemmille tai muille läheisille. Tarina on varmasti omaperäinen, lapsi voi kehittää taitojaan ja positiivinen palaute on omiaan nostamaan itsetuntoa. Kirjan voi tehdä myös omista kuvista: valokuvakirjan voi tehdä itse askartelemalla tyhjään kirjaan tai suunnittelemalla netissä oman kirjan (esim. Smartphoto).

Itse voi myös maalata tai piirtää kauniin kuvan. Kuvasta saa vielä kauniimman lahjan jos sen laittaa kehyksiin. Kehyksetkin voi tehdä itse vaikka vanhoista listoista tai muista puunpalasista. Oman valokuvan voi painattaa vaatteeseen tai mukiin (palvelu esim. Smartphotosta).

Taulu lahjaksiAnna tänä vuonna erilainen valokuva. Tee itse siluettitaulu tärkeästä ihmisestä tai valokuvasta. Vanhan, tärkeän valokuvan voi esim. skannata, printata, leikata ja laittaa kehyksiin. Tai vaihtoestoisesti, ota suunniteltuja kuvia, joissa on kaunis siluetti ja toimi saman idean mukaan. Voit yhdistellä samaan kuvaan eri siluetteja ja hyödyntää erilaisia materiaaleja ja printtejä.

Voit myös taiteilla kuvan tai oman tekstin kangastusseilla paitaan, hattuun, esiliinaan, sateenvarjoon tai vaikkapa nalleen. Adlibris myy tekstiilitusseja.

Taidetta mukiin

Taiteilemalla oman mukin saat henkilökohtaisen lahjan, jolle on myös käyttöä. Kirjoita tai piirrä henkilökohtainen viesti mukiin. Adlibris myy posliinitusseja monissa väreissä, niillä saat varmasti kestävää jälkeä. Katso lahja-askartelusta vinkit mukien personointiin. Ihanan isoja mukeja ovat esimerkiksi Finnish Design Shopin myymät Iittalan Ego-mukit.

Posliinitusseilla voi tehdä myös iloiset lautaset, tai vaikkapa lapselle oman lautanen-kulho-muki -setin. Yksivärisiä astioita löytyy myös Finnish Design Shopista.

Sisustustarra omalla tekstillä on todella persoonallinen lahja. Osuva iskulause, kaunis runo tai rakkaat terveiset ovat omiaan antamaan voimia arkipäiviin. Teippareiden kautta voi tilata seinätarrat halutulla tekstillä, fontilla, koolla ja värillä.

CD-levy ystävälle tärkeistä kappaleista on hieno ja henkilökohtainen itsetehty lahja. Jos cd-soitin uupuu, tietokoneella musiikin saa muunnettua lähes mihin muotoon vain.

Runo korttiin on kaunis ja ilmainen lahja. Siinä ainakin on käytettävä ajatusta. Kortin sijaan kirjoita vaikka kauniille paperille ja kehystä runo lahjaksi.

Itsetehdyt voiteet ja ruoat lahjaksi

pikkuleivät lahjaksiPientä syötävää voi aina antaa lahjaksi. Tarkista kuitenkin, ettei lahjan saajalla ole allergioita. Varmuudeksi voit lisätä tuoteluettelon. Kivoja ruokalahjoja ovat esimerkiksi joululeivät, piparit, toffeet, pikkuleivät, tikkunekut, lusikkaleivät ja suklaat lahjaksi. Pienet purtavat on siisteintä pakata pieniin sellofaanipusseihin, joita saa Adlibriksestä.

Viimevuosina suosituiksi joululahjoiksi ovat nousseet keksien tai esim. leivän raaka-aineiden pakkaaminen nättiin purnukkaan. Reseptin voi lisätä purnukan kylkeen. Lahjansaajan tarvitsee lisätä vain voita, kananmunaa tai vettä ja paistaa herkku itse sopivana ajankohtana.

Myös salaattikastikkeita tai maustettuja öljyjä voi tehdä itse ja laittaa ne kauniiseen pulloon. Omatekoinen silli tai sinappikin ovat hienoja lahjoja.

Itsetehtyjä ruokalahjoja voi myös yhdistellä ja pakata ne hienoon koriin tai tarjottimelle. Tarjottimesta saa kauniimman koristelemalla sen sellofaanilla tai narulla. Adlibris myy muutamalla eurolla puista tarjotinta, joka soveltuu hienosti lahja-alustaksi.

itsetehty ruolakirjaErilaiset ruokareseptit ovat kulkeneet suvuissa ja ystäväpiireissä pitkiä matkoja. Itse tehty reseptikirja on hieno joululahja siskolle, veljelle, ystävälle, anopille… kelle tahansa. Osta vain tyhjä vihko tai muistikirja ja täytä sivuja lempiresepteilläsi. Voit myös jättää osan sivuista tyhjiksi uusia ruokareseptejä varten. (Katso CDON muistikirjat).

Jos oma reseptilaatikko ei ole vielä päässyt kasvamaan, voit yhtä hyvin antaa lahjaksi ruokakirjan, joka voi sisältää tekemäsi herkun ohjeen. (Katso CDON Ruokakirjat).

itsetehdyt ihonhoitotuotteet - ohje

Itsetehdyt ihonhoitotuotteet ovat nyt erittäin suosittuja lahjoja esim. ystäville ja siskoille, mutta ovat myös hyvä itsetehty lahja miehelle. Tee itse lahjaksi huulirasva, kuorintavoide, kosteusvoide tai kylpysuola,  paketoi kauniisti, ja anna hyötykäyttöön. Katso ohjeet itsetehtyihin ihonhoitotuotteisiin ja hanki tarvittavat öljyt, suolat ja voit Luomutallista.

Mulletoi myy apteekkarin matkasettiä, jossa on matkustamiseen sopivia pieniä purnukoita itsetehdyille voiteille.

KasvolaputAnna ihonhoitotuotteiden mukana lahjaksi ekologiset kasvolaput, joita voi käyttää yhä uudelleen meikin poistoon tai kasvojen puhdistamiseen. Itsetehdyt meikkilaput syntyvät leikattuina vanhoista collegevaatteista tai virkattuina jämälangoista. Pino meikkilappuja näyttää kauniilta lasisessa säilytysrasiassa.

Käsintehty lahja

Näppärä neuloja tai puikkonoviisi löytää upeita ohjeita lahjojen tekoon Novita Knits sivuilta. Sivuilta löytyy ohjeita ja ideoita tyynynpäällisiin, pehmoleluihin, tumppuihin, pipoihin… vaikka mihin. Neuletakki naiselle on ihana lahja pimeisiin talvi-iltoihin. Sivuilta voi myös tilata värikkäimmät langat ja parhaat puikot neulontaan.

Itsetehdyt särystimet paketoitunaYksinkertaisten vaatteiden neulominen lahjaksi ei ole vaikeaa. Kaulahuivi, säärystimet tai pipo voi olla lahja tarpeeseen. Muista valita värit lahjansaajan mukaan. Taitavampi puikkojen käyttäjä voi kutoa tai virkata käyttökassin. Katso ompeluohjeita NovitaKnitsin ohjehausta.

Kestävä kassi on ekologinen lahja vaihtoehto eikä oikeastaan vaikea tehdä jos käyttää ompelukonetta apuna. Hienon kassin lahjaksi saa myös kierrättämällä vanhat, puhkikuluneet farkut. Leikkaa lahkeet polvien yläpuolelta, avaa haarusten sauma ja ompele osat toisiinsa. Ompele kassin pohja kiinni ja tee leikatuista lahkeista kassin kahvat. Designkankaista saa myös näyttävän kassin, sohvatyynyt tai pöytäliinan itse ommeltuna. Finnish Design Shopin myy Marimekon klassikkokankaita.

Novita Syksy 2017, koukuttu tyynynpäällinen, Novita 7 Veljestä, Novita 7 Veljestä Multiraita

Kodin sisustamista ja värejä on kiva muutella. Anna lahjaksi itselle, ystävälle tai sisarukselle ihanat itsetehdyt tyynynpäälliset. Värejä löytyy ja tyylejä on monenlaisia, kuvan tyynyn ompelu-ohjeet  Novita Knitsissä.

Keittiöön voi ommella lahjaksi kauniista kankaasta saajansa näköiset käsipyyheet, patalaput ja patakintaat. Lasinaluset voi tehdä huovasta tai virkkaamalla.

Kestävästä kankaasta voi itse ommella upeita saunatarvikkeita. Laudeliinoja tarvitaan aina. Pellava on perinteinen saunassa käytetty materiaali jo sen kestävyyden takia. Jos puhtia riittää voit myös kirjailla tai painaa kuvia pefletteihin. Ja siistit käsipyyhkeet syntyvät nopeasti neulomalla Cotton Bamboo -langasta (katso Novitan ohje).

Saunan rauhassa on myös ihana loikoilla, joten saunatyyny on upea lahja. Tyynyn voi täyttää esimerkiksi styrox-rouheella. Voit laittaa itse tehtyjen lahjojen mukaan myös ostettuja tai itsetehtyjä ihotuotteita.

Virkkaamalla syntyy vaikkapa rahi tai palli. Novitan Eco Tube -lanka kestää kulutusta ja sopii näihin isompiin töihin.

Nikkarointitaitoinen voi muutamasta laudan pätkästä rakentaa lintulaudan tai linnunpöntön lahjaksi. Linnut ja lahjansaaja ovat tyytyväisiä. Lintujen laudat ja kodit voi maalata raikkailla tai rauhallisilla väreillä. Muista kuitenkin varmistaa, että maali on ympäristöystävällistä.

Kovin suurta nikkarointitaitoa ei vaadi itsetehty avainnaulakko. Pieni pätkä hyväkuntoista ajopuuta toimii tässä hyvin ja näyttää kauniilta. Ruuvaa puuhun rautakaupasta saatavia pieniä koukkuja, joihin avaimet voi ripustaa ja laita lahjan mukaan kiinnitystarvikkeet. Samalla tyylillä voi tehdä naulakon myös pienille vaatteille, mutta koukkujen tulee olla jämäköitä.

Kännykkäpussi on helppo omatekoinen lahja. Kauniin pussin saa esimerkiksi huopakankaasta ja värivaihtoehtoja riittää! Voit kirjoittaa tai kirjailla omistajan nimen pussiin. Voit myös väkertää itse kännykoruja narun, helmien ja pikkuesineiden avulla. Tämä on hyvä tapa hyödynttää pääsiäisen yllätykset.

Itse tehty koru lahjaksi

Heijastinkoru on upea ja helpostikiinnitettävä itsetehty lahja. Adlibris myy heijastinlankaa, virkkaa siitä kukka ja lisää hakaneula. Heijastimen voi kiinnittää takkiin ja on tarpeen talven pimeinä öinä.

Beautiful buttonsKoruja voi tehdä itse lahjaksi langoista ja esimerkiksi kauniista luonnon puupalasista tai kivistä. Reiättömien kivien sitominen koruun voi olla vaikeaa, mutta hyvillä solmuilla tai kuumaliimalla onnistut. Katso askartelusivuilta ohjeet kuinka syntyy itsetehty koru napeista.

Koruja voi tehdä korutarvikkeista, kuten helmistä. Adlibris myy netissä isoa valikoimaa korutarvikkeita esimerkiksi kaula-, korva-, ranne- ja nilkkakorujen tekemiseen.

Kauniin kelottuneesta oksasta voi tehdä myös korutelineen lahjaksi. Kelottuneen oksan voi ripustaa seinälle, asettaa pöydälle makaamaan tai sen voi liittää jalustaan, jolloin se seisoo siististi pöydän nurkalla.

Itsetehdyt lahjat – lahjakortti

Voit antaa lahjaksi myös omaa aikaasi. Anna itsetehty lahjakortti isälle vaikka auton pesuun, lumenluontiin, renkaiden vaihtoon… Vain taivas on rajana. Äiti, isä, vaari tai mummo voi arvostaa ikkunan pesua, tietokoneen käytön opastusta, siivousapua, yhteistä elokuvailtaa ja niin edelleen. Tulosta tästä Lahjakortti ja täytä se itse.

Itsetehty lahja lapselle

Lapselle voi tehdä lahjoja ihan omilla käsilläkin. Usein itsetehdyt lahjat ovat niitä rakkaimpia lapsuuden leluja.

Itsetehty keppihevonen on persoonallinen ja ympäristöystävällinen lahja. Käytä vartena suoraa ja kestävää keppiä, pään saat vanhasta vanulla täytetystä villasukasta ja silmät vaikka vanhoista napeista. Lahja on kestävä ja pitkäkäyttöinen; kepin voi vaihtaa isommaksi lapsen kasvettua pituutta. Katso lahja-askartelu sivulta miten tehdä keppihevonen.

Puusta voi itse veistää yksinkertaisen auton tai vetoankan. Voit maalata lahjan itse. Tämä lahja sopii siis erityisesti alle kolme vuotiaalle.

Kankaasta voi ommella nukelle vaatteita tai vaikkapa käsinuket. Lapsenkin mielikuvitus kehittyy kun pääsee leikkimään roolileikkejä käsillään.

Itsetehty puuhamatto on kaunis lahja vauvalle. Ompele kankaiden väliin pehmeä vanumatto ja lisää kankaaseen tilkuista tehtyjä eläinhahmoja kuten sammakoita, matoja ja perhosia. Voit lisätä oivalluksen ihanuutta lisäämäällä eläinten sisään kulkusia, rapisevaa muovia tai ryynejä. Muista tehdä saumoista vahvoja, jotta vauva ei pääse käsiksi pieniin esineisiin.

Neulontaohjeita - aloita lahjavalmistelut jouluksi hyvissä ajoinVauvalle voi kutoa nopeastikin ihanan viltin. Vilttiä on kiva katsella vauvan kasvettua isoksikin. Viltin voi tehdä esimerkiksi vanhasta isosta villapaidasta.

Halpa, helppo ja lapsen taitoja kehittävä lahja on myös itse tehty hernepussi. Hernepussilla pienikin lapsi voi tehdä erilaisia heitto- ja tasapainoharjoituksia. Lahja-askartelu -sivulta löydät yksinkertaiset ohjeet hernepussin tekoon.

Vanhoista yllätysmunan sisuksista voit tehdä myös helistimen pienimmille. Yksivuotiaiden on helppo soittaa sopivasti käteen istuvalla helistimellä.

Lapselle voi askarrella lahjaksi myös pituusmitan. Tarvitset vain maksimissaan puolitoistametriä vaneria, mitan ja maalia. Koristelu voi olla hillittyäkin, sillä voit jättää tilaa myös lapsen kuville. Tämä on myös hyvä lahja nimenantojuhliin. Täältä löydät yksinkertaiset, mutta englanninkieliset ohjeet pituusmitan tekoon. Pituusmitan voi hyvin tehdä myös kankaasta.

Itsetehty taulu lapselleHelpommin toteutettava koriste lapsen oman huoneen seinälle tai sängynpäälle on aakkostaulu. Piirrä tai tarroita kirjaimet paperiin, koristele kivoilla kuvilla tai tarroilla, ja kehystä taulu.

Katso myös samalla idealla toimivan numerotaulun ohje. Helppoja itsetehtyjä lahjoja, mutta nättejä ja hyödyllisiä.

Edullinen lahja lapselle on itsetehty värityskirja. Netti on täynnä värityskuvia kaikkien käytettäväksi. Printtaa pino kuvia lapsen mieltymysten mukaan ja niputa ne kirjaksi. Voit tehdä hienot kannet vaikkapa muropaketista. Helpoiten sidot sivut yhteen rei’ittämällä ne ja sitomalla narulla. Kuvia voi myös piirtää itse. Jos taitoa ja mielikuvitusta riittää, laajenna idea puuhakirjaksi tekemällä labyrintteja, sananmetsästyspelejä ja kuvioharjoituksia.

Askartele lahjaksi korurasia pienelle prinsessalle pienistä pahvilaatikoista ja kankaasta. Valitse tukeva laatikko ja vuoraa se kauniilla kankaalla. Sisään voit tehdä pieniä lokeroita tulitikkuaskeista. Koristele laatikko esimerkiksi lelumainosten kuvilla, kiiltokuvilla, tarroilla ja kimalteella.

Myös lapselle voi tehdä itse koruja lahjaksi esimerkiksi heijastinlangasta, lunnontuotteista tai koruhelmistä. Versioi tästä aktivoiva lahja, ja kerää koru- tai heijastintarpeet nättiin rasiaan. Adlibris myy heijastinnauhaa, joka soveltuu myös neule- ja virkkuutöihin. Apteekkituotteesta voi tilata heijastinteippiä, jota voi kiinnittää esim. vaatteisiin ja polkupyörään.

soapHelppo ja halpa, mutta kiva lahja on myös saippuakuplat. Laita vaikkapa siistiin shampoo- tai saippuapurkkiin fairya ja vettä, ja pyörittele rautalangasta puhallustikku. Voit koristaa purkin näyttävämmäksi ja liittää etikettiin lapsen nimen.

Washi-teipillä voi tehdä lapsen kanssa lattiaan vaikkapa autoradan, kaupungin tai farmin hevosaitauksineen. Washi- tai masking-teipillä saa myös seiniin hienoja elämänpuita. Anna mukana paperia ja kynä omaa suunnitelmaa varten. Washi-teippejä myy Adlibris.

Lapselle hyvä itsetehty lahja on ympäristöystävällisesti askarreltu lautapeli. Näin voit itse kierrättää pahvilaatiokoita, lehtiä ja esimerkiksi yllätysmunien pikkutavaroita. 1. Hahmottele peli ja säännöt. 2. Tee pahvista pohja. 3. Piirrä, maalaa tai leikkaa lehdistä kuvia pelialustaan. Voit käyttää myös vanhaa karttaa pohjana. Lapset pitävät yksityiskohdista, joten yritä käyttää mielikuvistustasi! 4. Kirjoita säännöt joko lautaan tai erilliselle paperille 5. Kaivele laatikoista vanhoja, pieniä muovikrääsiä nappuloiksi. Muista myös noppa.  6. Laita peli pieneen pahvilaatikkoon, jonka voit myös koristella.

boxKierrätetty pahvilaatikko ja läjä teippiä on mahtava lahjaidea. Lapsen mielikuvitus pääsee todella jylläämään. Lahjaan voi liittää myös oheistavaraa, joiden avulla laatikosta voi tehdä vaikka auton, veturin tai viihtyisän mökin. Ja lahjansaajan iästä riippuen myös omat sakset voivat sopia settiin. Mitä isompi laatikko, sen enemmän mahdollisuuksia. Liikkeistä voi hyvin käydä tiedustelemassa, löytyykö ylimääräisiä suuria pahvilaatikoita. Erilaisia teippejä ja etenkin pahvileikkeihin sopivaa maalarinteippiä ja saksia voi tilata Adlibrikseltä.

Pienelle tai vähän isommallekin kemistille voi antaa lahjaksi oman kemistisetin. Laita pakettiin tarvikkeet ja ohjeet omatekoista tulivuorta varten. Tulivuoren tekemiseen tarvitaan: 1,5 dl etikkaa, 1 rkl ruokasoodaa, pari tippaa astianpesuainetta ja korkea astia (jota ei välttämättä tarvitse laittaa mukaan). Ohjeet: Kaada etikka korkeaan, isosuiseen astiaan; tiputa joukkoon vähän astianpesuainetta; lisää ruokasooda. Etikan ja ruokasoodan välisessä reaktiossa nesteestä ja kiinteästä aineesta aineesta muodostuu kuplia eli kaasumaista ainetta. Muodostuva kaasu on hiilidioksidia. Ikuinen suosikki!

Lahjojen paketointi

Lahjan helppo paketointiLahjatalkoot ovat kivaa joulupuuhaa. Kerää ystävät tai perhe kokoon ja askarrelkaa yhdessä itsetehdyt lahjat. Lahjojen askartelu antaa hyvän syyn yhdessäololle. Ystävien kanssa kokoontuessa ei tarvitse itse hankkia kaikkia tarvikkeita ja ideoita voi vaihdella. Askartelu-sivuilta löydät joidenkin listalla olevien lahjojen ohjeita.

Itsetehdyt lahjat on myös kiva paketoida kauniisti porukassa. Perinteisen lahjapaperin sijaan voit käyttää lahjapusseja, kankaita tai omatekoista paperia. Adlibrikseltä voit tilata paketointitarvikkeitaAskartelu-sivuilta löydät avuksesi vinkkejä paketointiin ja itsetehtyjen joulukorttien ohjeita.

Tulosta pakettikortit joululahjoihin

Tulosta jouluiset pakettikortit mustavalkoisina tai värillisinä, ja leikkaa kortit erilleen. Kuva on linkki printattavaan pdf-tiedostoon. Jos sinulla on vain mustavalkotulostin, mutta haluat kortteihin väriä, voit värittää printattuja pakettikortteja.

Mitä paksumpaa paperi on, sitä siistimpää on jälki. Voit myös liimata leikatut kortit taustapahville tai kartongille, jolloin saat korteista enemmän oman näköiset.

 

tulostettavat joulukortit

Tulosta myös valmiit, printattavat joulukortit mustavalkoisina tai värillisinä, ja leikkaa kortit erilleen. Tämäkin kuva on linkki tulostettavaan pdf-tiedostoon. Jos sinulla on vain mustavalkotulostin, mutta haluat kortteihin väriä, voit värittää printattuja joulukortteja.

Mitä paksumpaa paperi on, sitä siistimpää on jälki. Voit myös liimata leikatut kortit taustapahville tai kartongille, jolloin saat korteista enemmän oman näköiset.


LISÄÄ LAHJAIDEOITA

Etsi lahja lahjansaajan mukaan.

Löydä parhaat lahjaideat ja lahjavinkit kaikille
Haussa lahja miehelle, lahja äidille tai isoäidille, lahja isälle, lahja vaimolle, lahja lapselle, nuorelle kaverille tai aikuiselle ystävälle? Katso sivuilta lisää vinkkejä. Taitava valmistaa itse mitä vain.

Kommentit

42 kommenttia artikkelista “Itsetehty lahja”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. Chi kommentoi 9.10.2008 kello 7:42

  Kyllä pisti sitten ärsyttämään taas tämä vanhanaikaisuus; että äidille vaan apua tietokoneen käytössä ja siivouksessa! Olisiko aika jo huomata että Suomessa NAISET ovat keskimäärin korkeakoulutetumpia kuin miehet ja osaavat siis varmasti käyttää konetta? Lisäksi ottaa päähän tuo siivous-ehdotus. 2000-luvulla JOKAINEN voi tehdä kotitöitä eikä suursiivous kuulu vain äidille!

 2. joululahja mestari kommentoi 17.10.2008 kello 9:29

  musta teillä oli tosi hyviä ideoita mutta voisitte keksiä niitä vielä vähän lisää.mä teen lahjoja vaikka kuinka paljon joka vuosi.ihan itte omilla käsilläni.en osta juurikaan mitään ikinä kaupasta.mä haluisin että antaisitte lisää vinkkejä omien lahjojen tekoon!HUOMIOIKAA TÄÄ VIESTI PLIIS!

 3. Merja kommentoi 26.10.2008 kello 6:54

  Minusta toi on ihan kiva ehdotus että opettaa tietokoneen käyttöä äidille koska mun äiti on jo vähän iäkkäämpi niin minä opetan hänelle tietokoneen käyttöä. Se alkaa jo sujua…

 4. viltsu kommentoi 27.10.2008 kello 14:02

  hmm… enpä nyt tiiä…

 5. viltsu kommentoi 27.10.2008 kello 14:04

  eiks kitaristeille vois olla hyvä lahja vaiks sellanen plektra-paketti, jossa ois vaikka 20 kpl.
  mun iskä varmaan tykkäis ainaki.. kellään tietoa mit niitä saa?? siis plektroja?? 😀

 6. Nimetön kommentoi 28.10.2008 kello 11:34

  Plektroja myydään soitinliikkeissä ainakin.

 7. anniina kommentoi 1.11.2008 kello 12:48

  hyviä ehdotuksia. varsinkin tuo world visionin juttu. oon sen aikaisemminkin kuullu, mut ei ikinä vaan muista!! kiitti muistutuksesta. lisää ejdotuksia vaan kehiin!!

 8. Taijana kommentoi 2.11.2008 kello 10:02

  Vien esm:jollekkin vanhenmalle ihmiselle joululahjaksi itse tekemiäni pipareita ja esm:imeletyn perunalaatikon(teen alusta saakka paljon laatikoita itse lahjaksi) koska hän ei jaksa enään itse tehdä moista,nuoremmille kavereilleni olen kehitellyt:karkkeja,hyytelöitä,marinoituja valkosipulinkynsiä jne..teen paljon myös maittavia joulukakkuja jotka käärin sellofaaniin ja vien esm:kukkien sijasta.Teen sinappia vuoden varrella keräämiini purkkeihin ym..kaikki tämä vaatii hieman aikaa ja väkerrystä mutta kannattaa koska monia vuosia olen saanut jo erittäin lämmintä palautetta muistamisistani.

 9. H kommentoi 4.11.2008 kello 15:26

  Nykyään on kaukosäätimiä enemmän kuin laki sallii; itse voi ommella kivasta kankaasta tai nikkaroida puisen kaukosäädintelineen, jossa esim. neljä taskua ja jonka saa sohvan käsinojaan roikkumaan tai pöydänreunaan.
  Vanhat saviset kukkaruukut voi pestä ja maalata lahjan saajalle sopivaksi.
  Vanhoista hevosenkengistä saa käsistään kätevä väsättyä ovikolkuttimia, avainkoukkuja (Pistää kengitysnaulan jokaiseen naulanreikään. Seinään sen saa kiinni jos kengän kannoissa on hokkireiät!)pannunalusia tai vaikka hyllyjä, kun laittaa väliin laudanpätkän. Vanhoja hevosenkenkiä saa varmasti talleilta, joissa niitä yleensä pyörii nurkissa. Ne tuppaavat vain ruostumaan, joten ne on hyvä käsitellä (poistaa ruoste ja esim. lakata)

 10. Nita kommentoi 11.11.2008 kello 21:44

  Eräs ystäväni teki yhtenä vuonna mulle ja muutamalle muulle ystävälleen pienet piparkakkutalot joululahjaksi. kuulemma oli vienyt jonkin verran aikaa ja hermoja mutta jos vaan jaksaa ja tykkää thdä niin musta ainakin oli tosi kiva idea! näytti tosi nätiltä sellofaanin käärittynä, ja itelle ainakin tulee hyvä mieli kun näkee että toinen on nähny vähän vaivaa lahjan eteen 🙂

 11. lollero kommentoi 21.11.2008 kello 16:55

  oikeesti ihan hyvii vinkkei mut ei kukaan enää esim. mitään lumenluontii tarvii…millon tääl on viimeks ollu lunta? tai auton renkaiden vaihtoo…jos mä esim antaisin tollasen kortin mun isälle se käskis mun vaan mennä pois pilaisin kaiken…tai siivousapu…oon 17v ja oon joutunu 7v:stä siivoomaan oman huoneeni…ei se oo äiti joka siellä siivoo…itte asias se on se joka valittaa et muiden pitäis siivoo…että pitäis ehk vähän nykyaikaistaa näit vinkkei, näytti toimivan 1950-luvulla mutta se ei takaa sitä et ne toimii nyt
  c(=

 12. tikkari kommentoi 22.11.2008 kello 16:36

  Joo täällähän on ollut paljon hyviä joululahja ideoita:D Olen itse huomannut että tulitikut ovat erittäin hyvä lahja esim. isälle (en sillä, että kannustaisin isän polttamaan metsän vaan vaikka takan sytyttämiseen). Myös itse tehdyt kynttilälyhdyt ovat hyviä, niitä voi tehdä helposti lasipurkeista maalaamalla niihin vaikka akryyllimaaleilla kuvioita.

 13. dirlandaa80 kommentoi 23.11.2008 kello 21:30

  Kyllä toi lahjakortti ihan toimiva on varsinkin tänä aikana kun aina on kiire: viime jouluna annoin miehelleni lahjakortteja muistaakseni 3 erinlaista esim. lempiruokaasi, hieronta ja viimenen oli ihan mitä se itse halus 😉 .
  Itse mietin tätä lukiessa että tulee liikaa kiinnitettyä hintaan ja lahjan hionouteen huomiota niin ois varmaan ihan kiva yks joulu päättää että kaikki tekis toisilleen lahjat niin sit jäis vaikka jouluherkkuihin tai vaikka johonkin matkaan tai muuhun hankintaan lahja rahat ja jokainen joutus miettimään ja näkemään vaivaa lahjan eteen: ei se hinta vaan antamisen ilo. Opettas myös lapsia vähemmän materialisteiksi.

 14. ende kommentoi 26.11.2008 kello 19:22

  helppo joululahja idea:
  1.hanki pieniä posliini kahvikuppeja.
  2.hanki indian ink tusseja (kestävät vettä, tarttuvat yms.)
  3.kirjoita posliini kuppiin indian ink- tussilla kaverin nimi- valmis!

 15. joulupukki kommentoi 2.12.2008 kello 11:43

  aika hyvii ideoit mut niit tarvis viel lisää…et vois tehä itekki jotai lahjoja lisää vielä 🙂

 16. MolleC kommentoi 18.12.2008 kello 13:36

  Ihan hyviä nämä joululahja ideat.
  Itse annan äitille ja isälle koulussa puutöissä tehdyn saunajakkaran, tosin se ei ole vielä valmis, tänään petsasin ja huomenna lakkaan ja lauantaina joulujuhlan jälkeen haen sen sitten kotiin ja paketoin. 😀
  Vähän sais tulla lisää näitä lahjaideoita ku en vieläkään tiedä mitä väsäisin 2 siskolle ja 1 veljelle.
  Toinen sisko on 19v ja toinen 17v ja veli 15v
  Hmm.. Jotain pitäisi vielä keksiä ja joulu tulla jollottaa, kiirettä pitää, sit vielä pitää ostaa kortti aineksia ja askarrella nekin. Toivottavasti kerkeän.
  Vielä pari sivua kiertelen ja kaartelen, niin eiköhän idea jostain synny.
  Hyvää joulun odotusta kaikille!

 17. tikkari kommentoi 18.12.2008 kello 14:12

  Tässä muutama uusi vinkki: Itse voisi vaikka leipoa jotain hyvää. Eräs ystäväni suorastaan rakastaa marenkeja ja suklaata.Niinpä keksin tehdä hänelle suklaa marenkeja. sulatan vain suklaan ja kastan marengin sinne. Herkullinen lahja. Muutakin voi vaikka leipoa. Sitten toinen vinkki: Jollekkin pienelle lapselle ehkä myös isommalle voisi tehdä kätevästi mobilen, jonka voisi ripustaa kattoon roikkumaan. Kaksi tikkua vain ristiin ja nauhat niiden päihin. Nauhan toiseen päähän jotain roikkumaan.

 18. vellu kommentoi 20.12.2008 kello 6:40

  No en mä 6v oo ku 16v!hahahah

 19. kommentoi 17.5.2009 kello 18:24

  kyllä ainakin mun perheessä osaa isä paaaaljon paremmin käyttää paremmin konetta kuin äiti. Miten sä Chi jaksat…

 20. Emppa kommentoi 15.11.2009 kello 14:18

  hmmm…. olisiko vanhemmille hyvä joululahja esim. pipo tai villasukat..????

 21. Emppa kommentoi 15.11.2009 kello 14:20

  joo mitä kielenkäyttöä 6 vuotias käyttää hyhyh

 22. tonttu kommentoi 3.12.2009 kello 18:17

  Tein viime jouluna pipari- ja karkkipurkkeja maalaamalla erikokoisiin lasipurkkeihin akryyliväreillä erilaisia jouluaiheisia kuvia. Akryylivärit on hyviä aloittelijalle ja halpoja. Juhlallisen purkin saa kun suihkuttaa kuivuneen maalauksen päälle vielä sprayhilettä, jää tosin hieman tahmeaksi kuivuttuaankin. Sitten vielä kanteen liimataan joku kiva kangas ja silkkinauhalla kiristetään se reunoilta niin lopputulos on söpö ja vanhanaikaisen hillopurkin näköinen! Itse käytin kankaana vanhaa valkoista lakanaa ja maalasin siihenkin akryyliväreillä kuvioita. Hienoja tuli=)

 23. Minsku1 kommentoi 21.12.2009 kello 14:08

  Meillä on kyllä isä ja äiti ihan yhtä tumpeloita koneen kanssa, ero on vain siinä, että äiti malttaa kuunnella neuvoja ja isä kaataa koneen 🙂

  Lahjoittaa voi myös ns. kunniakirjan, johon tietenkin miettii aiheen saajan mukaan. Siitä saa aika humoristisenkin jos haluaa.
  Aika helppo juttu on myös ostaa tyynyliinat ja painaa niihin sapluunan kera kuvioita tai joku hauska teksti.

 24. Petrraa kommentoi 22.12.2009 kello 17:41

  ihan kivat sivut 🙂

  kyllähän täällä jotain on mutta ongelma on sellanen että ei oo ku pari päivää jouluun, pitäs saada lahjat tehtyy kotona ja viel seki että en tollasia osaa 😀

 25. Kanini kommentoi 30.9.2010 kello 11:33

  Itse ajattelin jouluksi tehdä ”cookis in jar”.
  Laitetaan lasipurkkiin esim. suklaakeksin ainekset (jauhot+kaakaojauhe+jne).
  Lisätään etiketti ja ohje valmistukseen. Muuta ei puutu
  kuin vesi, niin jokainen huonompikin kokki osaa valmistaa.

 26. Piiperoinen kommentoi 22.10.2010 kello 10:44

  Tässä yks vinkki:
  Roikkuvat kynttilälyhdyt: tarvitaan lasipurkki (pilttipurkki, hillopurkki, tms.), helposti taivuteltavaa rautalankaa (kullanvärinen aika hienon näköinen), lasimaalia (jos haluaa), verho/tyynytupsu (jos haluaa). Voit maalata purkkiin kuvioita tai ihan vaan kauttaaltaan yhdellä värillä, mielikuvitus rajana. Rautalangasta taivutellaan kehikko purkin ali ja ympäri, kieritetään sitä tukevasti jenkojen ympärille ja tarpeeksi iso renksu mistä purkin saa roikkumaan. Näppärämpikätinen voi virkata rautalangasta koristeellisia kuvioita purkin ympärille, nätti sellaisenaan ilman maaliakin. Marokkolaista tunnelmaa purkkiin saa kiinnittämällä verho/tyynytupsun roikkumaan (rautalangasta) pohjasta.

  Löytyisi paljon muitakin vinkkejä, jatkan toinen kerta 🙂

 27. Piiperoinen kommentoi 22.10.2010 kello 11:01

  Yksi vinkki lisää, ommeltu LUKULASIPUSSUKKA: tarvitset hiukan kangasta, pätkän narua. Ompele pussukka nauhakujalla ja pujota nauha. That´s it. Isälleni tein niitä monia, kun lukulasit olivat aina hukassa. Metsästävä isukkini piti maastokuvioisesta fleesestä joka mainiosti suojaa laseja naarmuuntumiselta. Näitä ripusteltiin sitten olohuoneeseen, sängynviereen, autoon… Kangas tulee valita lahjansaajan persoonan mukaan tietty 😉

 28. Piiperoinen kommentoi 22.10.2010 kello 11:04

  Unohtui mainita: niin ja pussukanhan voi myös virkata tai kutoa, koristella napeilla, nauhoilla, lahjansaajan nimellä, jollain elämääki hauskemmalla lentävällä lauseella… janiinpoispäin 🙂

 29. Ukke kommentoi 13.11.2010 kello 18:21

  Höm asiallisia kommentteja. Pienen lapsen isänä kummastelin kuitenkin lapselle kinder munan muovikuorista rakennettua helistintä, etteikö sellaisia pieniä osia eksy suuhun. Itse tehdystä hernepussista puhumattakaan, se kun hajoaa ja kuivat herneet eksyy kurkkuun?

 30. Leena kommentoi 17.12.2010 kello 10:22

  Kiitos kivasta sivustosta! Löysin täältä monta lahjavinkkiä ja askarteluideaa!
  Hyvää joulua!
  T. Helpottunut-Leena

 31. Minttuli kommentoi 9.10.2011 kello 12:19

  Ruoka lahjat ovat mielestäni kaikkein parhaita! Nyt jo syksyllä kannattaa kerätä talteen puolukat, mustikat(lähinnä kesällä), karpalot, sienet ja sun muuta herkut ja kuivattaa ne kuivurissa tai sanomalehden päällä (vie aikaa). Sitten vain korisistelee jonkun lasipurkin ja laittaa herut sinne. Hyvää & terveellistä!

 32. lylle kommentoi 27.11.2011 kello 12:04

  ruokalahjat ovat hyviä, ja kivoja lahjoja. mutta aina kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi joulujuustoissa, että kuinka kauan ne joutuvat olemaan lämpimässä ennen kuin annat lahjan 🙂 sain lahjaksi viimevuonna juustosetin, mutta koska siskoni tuli 30km päästä meille ja avasimme lahjat vasta ruuanjälkeen juusto oli mennyt jo todella pehmeää ja lämmintä, ajattelimme laittaa sen pois. Mutta ajatus oli tärkein! 😉

 33. Metyylitertiääributyylieetteri kommentoi 9.12.2011 kello 13:57

  Chi: Miehet ja naiset ovat aivan yhtä tyhmiä/viisaita nykyään tietokoneen kanssa, ainakin omasta kokemuksestani. Kyllä se muuten vaan niin on, että jos ei erikseen ole opiskellut tietokoneen käyttöä niin aivan varmasti tarvitsee apua, niin paljon kuin se hävettääkin. Vai tiedätkö esimerkiksi, miten voi säätää välityspalvelimen? Älä myöskään käytä keskiarvoja ja tilastoja kuvaillessasi henkilöä; ne eivät kerro yksilöstä mitään.

 34. » Mistä vuoden 2011 suosituimmat lahjat? – Joululahja .org kommentoi 13.12.2011 kello 20:31

  […] Varsinkin taloudellisesti tiukkoina aikoina itse tehdyt lahjat saavat suosiota. Joululahja.org on koonnut vinkkejä itsetehtyihin lahjoihin. […]

 35. netta kommentoi 21.11.2012 kello 9:03

  Mä ajattelin antaa sellaselle 11.v kaverille ifoloor kirjan meijän muistoista tai ifolos muki 🙂

 36. ideoita! kommentoi 2.12.2012 kello 13:26

  itse olen monesti tehnyt saviruukkuja. Tiimarista ja muistakin kaupoista saa savea, sitten vaan muovaat, annat kuivua kuukauden tai kaksi Huom:vie aikaa! ja jos haluat maalata ruukun, maalaa ruukku ENNEN kuin laitat uuniin! netistä löytyy varmasti, kuinka kauan kannattaa pitää uunissa, itse pidän ehkä noin 4-6h.
  Ja eikun pakettiin vaan! Huom:täytyy tietenkin huomioida ruukun kokoa, kun laittaa sen uuniin!

 37. Katri Ylijukuri kommentoi 2.12.2012 kello 15:40

  Hei. Olen toimittaja Cair -nettilehdestä. Teen juttua joluisista sivuista ja blogeista yms. Saisinko linkata teidän sivunne tähän juttuun ?
  Kiitos jo etukäteen!
  Hieno sivu on kyllä 🙂

 38. muori kommentoi 3.12.2012 kello 12:41

  Hei Katri!
  Voit mielellään linkata.

  Terveisin muori

 39. From kommentoi 3.12.2012 kello 18:13

  Plektroi myyjän esim musa kaupois

 40. » 2012 suosituimmat joululahjat – Joululahja .org kommentoi 10.12.2012 kello 12:50

  […] Kulutushuumaan ei kenenkään ole pakko mennä mukaan. Hyvin voi sopia lahjattomasta joulusta tai panostaa itsetehtyihin tai itsetarjottuihin lahjoihin. Itsetehtyhin lahjoihin löytyy ideoita sivulta Itsetehdyt lahjat. […]

 41. » Lahjat isälle 2014 – Joululahja .org kommentoi 21.10.2014 kello 10:20

  […] Katso myös muita vinkkejä itsetehtyihin lahjoihin sivulta Itsetehdyt lahjat […]

 42. Nifi kommentoi 9.12.2014 kello 18:42

  Miten siis näitä kynttilöitä oikein valetaan?

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, ei näy


*/

Joululahjat ja joululahjaideat Joululahja.org © 2007 - 2010. Ota yhteyttä.