Joulun menot ja markkinat

Joulufiilistä on ihana keräillä joulukonserteissa, -näytöksissä ja -markkinoilla. Joulun aika on aika syventyä olennaiseen: yhdessä oloon ja rauhoittumiseen. Älä stressaa aikatauluja, kaikki järjestyy kyllä. Lapsille joulun odotus on taianomaista, anna heillekin mahdollisuus nauttia siitä.

JOULUMENOT

Joulumenot Helsinki

4.11.-9.12.2023 Hölmöläisten joulu Kansallisteatterissa. Helena Vierikon ja Ella Pyhällön rakastettu Hölmöläisten jouluseikkailu ilahduttaa lapsia ja lapsenmielisiä tänäkin vuonna!

25.-26.11.2023 Joulu soi Ateneumissa. Kuuntele kuorojen jouluisia säveliä pääportaikossa ja laula halutessasi itse mukana. Vapaa pääsy. Sopii lapsille.

1.12.2023-28.1.2024 Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Super Suvilahden Kattilahallissa. Elävää musiikkia, videoprojisointeja, huipputaitavia sirkusesiintyjiä ja henkeäsalpaavaa visuaalisuutta! Talvisirkus on huippuhieno nykysirkusesitys, joka lumoaa kekseliäisyydellään ja visuaalisuudellaan. Talvisirkus sopii koko perheelle (ikäsuositus yli 3-v.). Talvisirkus on ihastut­tanut kat­so­jia jo vuodesta 1994.

Aleksin Joulukadun avajaiset.

Linnoituksen joulu Suomenlinnassa.

Linnoitustontun reitti Suomenlinnassa. Omatoiminen tehtäväpolku, reitin kartan voi noutaa matkailuneuvonnasta.

1.12.-30.12.2023 Saiturin joulu baletti.

2.12.2023 Raskasta Joulua -kiertue Helsingin jäähallissa.

2.12.-16.12. Lumikuningatar/Shed. Helsingin kaupunginteatteri – Studio Pasila. Uudenlainen musikaaliversio H.C.Andersenin klassikkotarinasta. Lumikuningatar on seikkailukertomus, joka kertoo ystävyydestä, rohkeudesta ja itsensä ylittämisestä. 

3.-17.12.2023 Ylioppilaskunnan Laulajien Perinteiset joulukonsertit Paavalinkirkossa 3.12., Agrikolan kirkko 9.12., Temppeliaukion kirkko 11.12., Kallion kirkko 13.12. ja Johanneksenkirkko 17.12.

Seurasaaren joulupolku .

13.12. Lucian päivän Luciajuhla. Lucia-neito kruunataan klo 17 kynttiläseppeleellä Helsingin Tuomiokirkossa, jonka jälkeen perinteinen Lucia-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta klo 18.

Tasokasta majoitusta Helsingissä tarjoaa Radisson Blu.

Joulun menot muu Suomi

Wanhan Savonlinnan joulunavaus.

17.11.-16.12.2023 Raskasta Joulua -kiertue Laukaa, Lahti, Pori, Ylivieska, Raahe, Kuhmo, Kajaani, Kauhajoki, Kokkola, Ikaalinen, Turku, Helsinki, Kotka, Hyvinkää, Joensuu, Iisalmi, Oulu, Tampere, Lappenranta, Hämeenlinna, Mikkeli, Kuopio ja Jyväskylä.

2Tallipihan Joulu Tampereen Finlaysonin alueella. Tallipihan puodeista, tallista ja joulutorilta löytyy laadukkaita käsityötuotteita ja herkkuja.  Tapahtumapihan kojuja, Hevosvaunuajelua lämpöisen vällyn alla, ponitalutusta, joulupukki ja tallitonttu.

Tampereen joulunavaustapahtuma Keskustorilla.

 Koiramäen Joulu Tampereen Särkänniemessä viikonloppuisin. Jouluaskartelua, tonttuleikkejä, joulupukki ja poroja, jouluherkkuja ja jouluisia ostoksia.

Turun Luostarinmäen joulu klo 9-17.

Turussa Luostarinmäki lyhtyjen valossa – opastetut kierrokset to, la ja su klo 16. Kierroksella kuljetaan museokorttelissa hämärän laskeuduttua ja kuullaan Luostarinmäen elämästä pimeään vuodenaikaan, joulua unohtamatta. Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen.

. Turun Linnateatteri: Iloiset joululaulut. Nautitaan ja lauletaan uusia ja perinteisiä jouluralleja Antti L.J. Pääkkösen johdolla.

24.12. Joulurauhan julistus Turun Vanhalla Suurtorilla, Brinkkalan talon parvekkeelta klo 12. Lähes 700 vuotta jatkunut perinne.

JOULUMARKKINAT 2023

Helsingin joulumarkkinat

Joulumaailma . TOKYOn joulumyyjäiset verkossa. Nuorten taiteen opiskelijoiden joulumyyjäiset, josta löytyy uniikkeja lahjaideoita.

. Ornamon Design Joulu tänä vuonna poikkeuksellisesti netissä. Kotimaisen designin ja taidekäsityön ammattilaisten tuotteita. Mukana on yli 200 muotoilijaa ja taidekäsityölästä.

. Joulumyyjäiset 2020 netissä kokoaa Helsingin joulumarkkinoilta ja -myyjäisistä tutut yrittäjät yhteen, lisäten pienyrittäjiä ympäri Suomen.

. Helsingin Tuomaan markkinat Senaatintorilla. Helsingin vanhin ulkoilmassa järjestettävä joulutori nousee jälleen joulukuussa Senaatintorille. Markkinoilta löydät käsityöläisten tekemät persoonalliset lahjat ja kauden parhaat ruokaherkut. Torin sydämessä sykkii kävijöiden rakastama vanhan ajan karuselli.

15.-22.12.2023 Vanhan Joulutori Vanha Ylioppilastalo. Ma-pe 11-20, la-su 11-18. Mukana suomalaisia käsityöyrittäjiä, palveluntuottajia ja designin edustajia. Vanhan joulumyyjäiset ovat olleet usean vuosikymmenen jatkuva perinne.

Joulumarkkinat muu Suomi

. Turun Vanhan Suurtorin joulumarkkinat la ja su klo 11-17. Jouluisissa myyntikojuissa on tarjolla käsityöläisten taidokkaita tuotteita ja jouluherkkuja. Vanhan ajan markkinatunnelmaa ovat luomassa monenlaiset teatteri-, musiikki- ja sirkusesitykset. Pukin pajalla tapaat Joulupukin perheineen!

. Tallipihan Joulu Tampereen Finlaysonin alueella. Puodit, Hohde joulupuoti ja talli ovat avoinna joka päivä klo 10-19 (23.12. klo 10-17). Kahvila 10-20 (23.12. klo 9-18). Kahvilaterassin kioskit hehkuvine juomineen ovat avoinna la-su ja 6.12. klo 11-17. Pihakojut ovat avoinna viikonlopun joulutoreilla ja 5.12.-22.12. klo 11-18, 23.12. klo 11-17. Joulutorit viikonloppuisin 21.11.- 20.12. välisenä aikana klo 11-18. Kauniiden luonnonkuusien myynti alueella.

. Joulumyyjäiset 2020 netissä kokoaa Helsingin joulumarkkinoilta ja -myyjäisistä tutut yrittäjät yhteen, lisäten pienyrittäjiä ympäri Suomen.

. Tampereen Joulutori Keskustorilla. Joulutorin käsityöläisten tuotevalikoimasta löydät laadukkaat käyttöesineet, koristeet, korut, lahjat ja lelut. Avoinna joka päivä klo 11-19, Glögiravintola klo 11.20 ja Munkkikahvila 10-19. Sunnuntaina 29.11. Joulutorin täyttää Tampereen joulunavaustapahtuma, josta lähtien Glogiravintola ja osa herkkumökeistä on auki yleisölle. Käsityöläiset avaavat mökkinsä 4.12.

Joulumarkkinat Jyväskylän Paviljongissa .

Tammisaaren Wanhanajan Joulumarkkinoita ei järjestetä vuonna 2020.

 Lappeenrannassa Linnoituksen Joulumarkkinat Linnoituksen Katariinantorilla. La 10-16 ja su 10-15.

Tiernatori Oulun Rotuaarin aukiolla. Myyntikökeissä runsaasti käsitöitä ja koristeita, kodin käyttöesineitä, kauniita koruja sekä maistuvia herkkuja. Tapahtuma on avoinna joka päivä klo 11–18.

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat .

Euroopan Joulumarkkinat

Joulumarkkinat TallinnassaMyös muu Eurooppa on täynnä upeita joulumarkkinoita. Kannattaa käydä kokemassa Praha, Budapest, Kööpenhamina ja Saksan joulumarkkinoista ainakin Berliini. Toivottavasti jo vuonna 2021 näihin ja monille muille Euroopan joulumarkkinoille järjestää Matkavekka joulumarkkinamatkoja.

Myös tunnelmaliset Tallinnan joulumarkkinat kannattaa kokea. Eckerö Line kuljettaa nopeasti perille Tallinnan Joulumarkkinoille.

SUOMALAINEN JOULU

Suomalainen joulu on nimenomaan perheen ja ystävien yhdessäolon aikaa.

Joulun perinteet ovat kaikille omanlaisensa. Suomalaisen joulun perinteet: joulukuusi, joululahjat, jouluruoat, joululaulut, joulusauna, haudoilla käynti ja joulukirkko saavat kaikkien mielessä eri tarkoituksen.

Joulun historia

Joulu on kaikkien juhla. Sitä on juhlittu eri puolilla maailmaa jo vuosituhansia. Alkujaan joulu on liittynyt päivän pituuden kasvun alkamiseen, kun valo alkaa viedä voiton pimeydestä. Useiden kalentereiden vuoden vaihtuminen on sijoittunut joulun aikaan. Jo muinaisessa Mesopotamiassa, Persiassa ja Babyloniassa juhlittiin vuoden vaihtumista.

Myös Kreikassa ja Roomassa juhlittiin joulun aikaan. Saturnalia, jonka juhlinta aloitettiin 17. joulukuuta, oli Rooman vuoden suurimpia juhlia. Saturnalian aikaan ympäristö koristeltiin laakeriseppeleillä ja puunoksilla sekä kynttilöillä ja lampuilla. Roomassa myös vaihdettiin lahjoja saturnalian aikoihin. Juliaanisessa kalenterissa joulukuun 25. päivänä juhlittiin Sol Invictuken, voittamattoman auringon juhlapäivää brumaliaa.

Kelttiläisillä ja Skandinaavisilla alueilla juhlittiin talvipäivänseisausta, jota kutsuttiin nimellä jule ja yule. Germaanit ja gallit juhlivat Roomasta levinnyttä brumaliaa, joka siellä kulki esimerkiksi nimellä guili.

Joulun ajan juhlinta on perinteiseseti monissa uskonnoissa liitetty omien jumalten palvontaan. 300-luvulla kirkko päätti sijoittaa vapahtajansa syntymäpäiväjuhlan roomalaisen Sol Invictuksen juhlaan ja näin kristityt juhlivat 25. joulukuuta Jeesuksen syntymää.

Puiden ollessa monissa kulttuureissa ikuisen elämän symboleita, niitä on käytetty koristelussa esimerkiksi paholaisten karkottamiseksi. Nykyinen joulukuusi on perua Saksasta, jossa joulun kuusi symboloi paratiisin tiedon puuta.

(lisää tietoa Metsolan sivulta Joulun historia)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.