Kun se halutuin lahja jää saamatta

17.12.2015 9:09 Muori

Koko vuoden puhutaan kuinka Joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille. Pikkukaveri pinnistelee ja on niin kiltti kuin ikinä. Lahjalistassa on yksi SUURI toive. Ja se toive on niin suuri, että vatsanpohjassa tuntuu.

Ja vanhemmat tietävät tämän. Se iloinen ilme ja onni, joka lapsen kasvoille leviää pakettia avatessa on äidille ja isällekin joulun kohokohta.

Mutta, kun jouluaatto lähenee, ja sitä haluttua lahjaa ei enää löydykään mistään. Juurihan niitä oli kaupat pullollaan, ja kaveri oli aina mukana kaupassa. Pakko oli siirtää. Nyt jokaisen kaupan hylly on tyhjä. Soittoja eri kauppoihin ympäri maan. Kaikki nettikaupat kahlataan läpi. Superhyperkuljetuksetkaan eivät enää tuo pakettia tehtaalta. Tai ehkä lahja on jo tilattu, mutta kontti katoaa merelle, tai tulli nappaa sen kynsiinsä. Joulu on tuhoutunut!

Aina on mahdollisuus pieneen pelastukseen. Vaikka joulun taika toimiikin poroihin ja rekiin, lahjapaketit eivät osaa lentää. Joskus Joulupukki on kirjoittanut kirjeen jos se-tärkeä-paketti on sattunut tipahtamaan matkasta. Joskus pukki on luvannut toimittaa lahjan perille heti kun se löytyy, tai ehkä tontut rakentavat uuden. Vaikka se ei ole sama asia, ainakin pikkukaveri voi olla tyytyväinen omaan hienoon käytökseensä. Se suuri avuliaisuus ei ole jäänyt huomaamatta.

Tänä vuonna ainakin Laulava Elsa -nukke, Lego Dimensions -peli ja tasapainoskootteri taitavat olla niitä vanhempien jouluilon tai -stressin takaajia. Kaunis kirjepaperi ja sulkakynä käteen.

Toisinaan taas toiveet ovat ihan liian vaativia (eläin tai ei-valmistuksessa oleva Lego-setti) tai liian kalliita, eikä talous kestä niitä edes puolenvuoden makaronin syönnillä. Tällöin on vedeltävä vivuista. Kertomukset siitä kuinka Joulupukki ei voi tuoda liian isoja lahjoja, koska kaikille muillekin on saatava lahja, tai Joulupukin mielestä eläimen antaminen lahjaksi ei ole oikein, leviävät lasten keskuudessa. Mutta sitten koulukaveri saakin uuden iPhonen pukilta. Pakko käyttää ”kaverin vanhemmat avustivat pukkia” -vipua. Äh, miten haluammekaan verhoilla lapset turvalliseen uskoon.

Vanhemman lapsen kanssa voi käydä ihan oikeita ja rehellisiä keskusteluja. Vakavat juttelut eivät välttämättä lyhyellä aikavälillä tuo haluttua tulosta, mutta vanhemmuuden hedelmät poimitaankin sitten vuosien päästä…

Vanhemmuus on välillä tasapainoilua. Ikinä et tiedä millä hyväntahtoisella liikkeellä aiheutat lapsellesi elinikäiset traumat. Mukavaa Joulua äidit ja isit!

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, ei näy


*/

Joululahjat ja joululahjaideat Joululahja.org © 2007 - 2010. Ota yhteyttä.